Van plan om een nieuwbouwwoning te (laten) zetten? Dan kan je rekenen op een aantal premies en tegemoetkomingen om met een financieel duwtje in de rug aan je bouwproject te beginnen. Voor de extra inspanningen die je doet op vlak van energiezuinig en ecologisch bouwen kan je je verwachten aan een aantal financiële ‘meevallers’. 

De wettelijke normen bij nieuwbouwwoningen

In Vlaanderen zijn er heel wat zaken waar nieuwe woningen aan moeten voldoen, het is dus belangrijk om je goed te informeren over de wettelijke verplichtingen en over eventuele premies die je kan krijgen voor je inspanningen. 

Zo moet een nieuwbouwwoning in de eerste plaats voldoen aan de wettelijke energieprestatienorm of het E-peil. Er wordt altijd gekeken naar hoeveel het E-peil bedraagt op 1 januari van het aanslagjaar waarop de bijdragen berekend worden. Het maximale E-peil voor nieuwbouwwoningen ligt op E30. Is het E-peil aanzienlijk lager dan de wettelijke norm? Dan kan je een vermindering krijgen op de onroerende voorheffing van je nieuwbouwwoning én kom je in aanmerking voor een extra premie van netbeheerder Fluvius.

Ook het S-peil is van tel wanneer je in aanmerking wilt komen voor premies. Het verplichte S-peil voor nieuwbouwwoningen werd onlangs verlaagd van S31 naar S28.

Extra premies voor bouwprojecten

Extra inspanningen bij nieuwbouwwoningen worden in vele gevallen beloond met extra premies. Zo kan je bij een nieuwbouw korting krijgen op de onroerende voorheffing. Let op; Dit is wel afhankelijk van het moment waarop de omgevingsvergunning werd aangevraagd.

Kiezen voor zonnepanelen is in 2022 nog steeds interessant, ondanks de ophef rond terugdraaiende tellers de laatste jaren. In 2022 kan je bij plaatsing van zonnepanelen rekenen op het volledige premiebedrag van 1.500 euro. Daarnaast zijn zonnepanelen gewoon ook interessant omdat de prijs van elektriciteit niet enkel meer berekend wordt op basis van het verbruik, maar ook op basis van de momenten waarop er elektriciteit wordt afgenomen. Dit heet een capaciteitstarief.

Er is ook nog steeds een premie voor de plaatsing van een thuisbatterij, al is deze wel recentelijk gedaald. Het bedraagt nu nog maximaal 40% van de totale factuur en maximum 225 euro per kwh.

Woningen gelijkgesteld aan nieuwbouw

We hadden het hierboven al over de wettelijke normen en premies voor nieuwbouwwoningen, maar ook bij woningen die gelijkgesteld worden aan nieuwbouw mag je je verwachten aan enkele premies.

Gelijkgesteld aan nieuwbouw betekent na volledige afbraak weer heropgebouwd. Het kan ook gaan om een casco verbouwing met een beschermd volume groter dan 3000 vierkante meter of een verbouwing waarbij een deel aan een bestaand gebouw wordt toegevoegd maar dan met een apart perceelnummer en een apart kadastraal inkomen. Het E-peil geldt dan alleen voor het nieuw bijgebouwd deel en de premie dus ook.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te (laten) zetten? Dan is het dus belangrijk om na te kijken wat de huidige wettelijke normen zijn zodat je volgens de juiste regelgevingen aan je bouwproject begint. Ook loop je liever geen premies mis, dus probeer steeds te doorgronden waar je precies recht op hebt.

Gaan al deze regelgevingen jouw petje te boven? R-NP is je bouwpartner met kennis van zaken over de wettelijke normen, verplichtingen en ook over de premies die daar tegenover staan.