Een nieuwbouwwoning zetten, wat kost dat precies? 

Een nieuwbouwwoning zetten, voor velen een droom waar toch de nodige uitdagingen bij komen kijken. Precies daarom is het belangrijk om je steeds goed te laten adviseren doorheen het hele bouwproces. Zo weet je op voorhand wat te verwachten - ook op vlak van kostprijs - en kom je niet voor verrassingen te staan. Wil je een beter overzicht van de mogelijke kosten en de totaalprijs voor het bouwen van een nieuwbouwwoning? Als algemene aannemer in de omgeving van Antwerpen geven we graag een toelichting van de kosten voor de bouw van je nieuwbouwwoning. 

Factoren die de prijs van je nieuwbouwwoning bepalen

Kies je voor modern of landelijk, voor een vrijstaande nieuwbouw of een gesloten of halfopen bebouwing, al dan niet met een garage… Dat zijn allemaal dingen die een grote invloed hebben op de prijs van je bouwproject. Ook de locatie en de staat van de bouwgrond speelt een grote rol in de totaalprijs van je nieuwbouwwoning. Tenslotte is ook de mate van afwerking een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het inschatten van de prijs van je nieuwbouwhuis.

Bij R-NP zijn we gespecialiseerd in nieuwbouwprojecten van ruwbouw tot afwerking. Hieronder geven we graag een toelichting van welke factoren een invloed hebben op het kostenplaatje van je nieuwbouwwoning, maar ook voor een offerte op maat kan je bij ons terecht.  

De bouwgrond

Wanneer het gaat over de bouw van een nieuwbouwwoning, dan start alles bij de aankoop van een geschikte bouwgrond. Naast de ligging en de omvang van de bouwgrond, dien je rekening te houden met de stedenbouwkundige voorschriften. Deze kunnen namelijk verschillen van gemeente tot gemeente.

Ook de bodemkwaliteit is een belangrijke factor om te controleren alvorens je begint met de ruwbouw. Daarvan hangt af welke fundering nodig zal zijn om je nieuwbouw te kunnen bouwen. Een minder draagkrachtige bouwgrond heeft een zwaardere fundering nodig. Dit is uiteraard prijziger. Kies je naast een fundering ook voor een kelder of kruipkelder dan lopen de kosten hoger op.

Mogelijks zijn er hellingen op de bouwgrond die gelijk gemaakt moeten worden voor er met de ruwbouw gestart kan worden en daarnaast hebben ook de stedenbouwkundige voorschriften een invloed op de kostprijs van jouw nieuwbouwwoning. 

Het ontwerp van je nieuwbouwwoning

Heb je een geschikte bouwgrond gevonden voor het bouwen van je nieuwbouw, dan kan je van start met het ontwerpen van je droomhuis. Waarschijnlijk heb je al wel enkele ideeën en verwachtingen, maar in deze fase wordt het ontwerp van je nieuwbouw heel concreet. Dit is ook het moment waarop het grootste deel van je budget bepaald wordt en waarop je inschattingen kan gaan maken voor de totale kostprijs van je nieuwbouwwoning. Van zodra je ontwerp en je plannen concreet zijn wordt het tijd om een bouwvergunning aan te vragen voor de woning die je voor ogen hebt.

De bouw van je nieuwbouwwoning

Tijd voor het echte werk nu. Van zodra je bouwvergunning is goedgekeurd kan de aannemer aan de slag. We maken hier steeds een planning en een prijsinschatting op voor de verschillende fases bij het bouwen van een nieuwbouwwoning. Deze fases zien er globaal als volgt uit:

  • In de eerste fase wordt er gestart met de grondwerken voor het storten van een goede fundering. Zoals we hierboven al zeiden maakt een (kruip)kelder deze fase duurder dan wanneer je alleen voor de fundering kiest.
  • Vervolgens wordt de onderbouw geplaatst waarna er gemetst kan worden. De kostprijs hiervan hangt veel af van het ontwerp. Een rechte nieuwbouw met weinig hoekjes en kantjes zal minder kosten dan een ruwbouw met tal van sierelementen.
  • De volgende stap is het buitenschrijnwerk opmeten en het dak plaatsen.
  • Tenslotte komen we bij de afwerking, waarna R-NP de woning oplevert.  

De afwerking van je nieuwbouwwoning

Wat de afwerking van je woning betreft, zijn de mogelijkheden eindeloos. Van verschillen in ramen en deuren, tot vloerbekleding, ingerichte keuken, badkamer enzovoort… Een groot deel van de uiteindelijke kostprijs hangt af van de afwerking die je kiest voor je nieuwbouwwoning. Een volledig ingerichte keuken met de laatste nieuwe snufjes of vloerbedekking van hoogwaardig massief parket zullen uiteraard je totaalprijs de hoogte in doen gaan.

Kostprijs per vierkante meter

Vaak wordt de kostprijs van een nieuwbouwwoning uitgedrukt in vierkante meter, maar dan nog gaat het maar om gemiddeldes en inschattingen van de kostprijs. In 2021 bijvoorbeeld lag de gemiddelde kostprijs per vierkante meter tussen 1.500 en 1.800 euro voor een nieuwbouwwoning. Natuurlijk zeggen deze bedragen weinig en hangt alles dan ook nog eens af van de afwerking die je voor ogen hebt. Daarnaast is de kostprijs van de bouwgrond ook heel bepalend voor de gemiddelde prijs per vierkante meter.  

Je hoort het, het berekenen van de kostprijs van je nieuwbouwwoning is niet zo eenvoudig, precies omdat zoveel factoren een grote invloed kunnen hebben op de prijs van een bouwproject. Daarnaast hangt het kostenplaatje voor een groot deel af van je eigen wensen en voorkeuren. Voor een gedetailleerde prijsbepaling raden we dan ook aan om één van onze experten te raadplegen. Heb jij een baksteen in je maag? Als algemene bouwonderneming kan R-NP je een concrete inschatting bezorgen van de kostprijs van jouw droomwoning. Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar jouw droomwoning.