Plannen om te gaan bouwen of verbouwen? Tegenwoordig zijn er heel wat reglementeringen op vlak van isolatie en energiezuinigheid om een zo ecologisch mogelijk huis te creëren. Naast de verplichte aanpassingen kan je ook voor een aantal dingen kiezen om verbouwen of bouwen zo duurzaam mogelijk te maken. Zo is een halfopen of gesloten bebouwing over het algemeen ecologischer dan een vrijstaande woning omdat de warmte hier beter behouden wordt dankzij de insluiting. Hoe minder buitenmuren, hoe beter de ‘natuurlijke’ isolatie. Ook bewuster omgaan met ruimtegebruik en je bouwplannen afstemmen op je werkelijke behoeften is een grote stap in duurzaam bouwen of verbouwen.

Hoe begin je aan een duurzaam bouwproject of verbouwing?

Duurzaam (ver)bouwen begin je door vooraf een ontwerp te (laten) maken met aandacht voor het ecologische aspect, bijvoorbeeld door zongericht te bouwen, te kiezen voor sterk isolerende materialen en duurzame energie-oplossingen zoals zonnepanelen en vloerverwarming. Plan je een verbouwing? Dan zijn een goed geïsoleerd dak en ramen één van de belangrijkste aanpassingen om de duurzaamheid van je bestaande woningen te optimaliseren.

Duurzame energie

Wanneer we het hebben over duurzaam bouwen of verbouwen denken veel mensen aan duurzame energie-oplossingen, en terecht! Een passieve of energie neutrale woning bouwen is tegenwoordig vaak het doel bij een nieuwbouw. Hieronder verstaan we het terugwinnen van warmte in combinatie met een constante aanvoer van lucht dankzij een ventilatiesysteem. Een warmtewisselaar verwarmt de lucht die binnenkomt met de lucht die wordt afgevoerd. Zo zorg je er niet alleen voor dat je huis energie neutraal kan worden, maar creëer je ook de best mogelijke luchtkwaliteit in huis.

Je huis verwarmen met deze luchtstroommethodes is alvast een goed idee, maar ook vloerverwarming is in veel moderne woningen een duurzame oplossing, in combinatie met zonnepanelen op het dak.

Isolatie

Een groot probleem op vlak van duurzaamheid bij heel wat ‘oudere’ woningen is isolatie. De normen worden op vlak van isolatie ook steeds strenger en dat is terecht, want warmteverlies via vloer, dak of ramen kost enorm veel energie. Daarom is het bij verbouwingswerken aangewezen om na te gaan waar je extra kan gaan isoleren om betere duurzaamheidswaarden te krijgen. Ook bij het bouwen van een nieuwbouwwoning moet je aan heel wat vereisten op vlak van isolatie voldoen.

Het grootste verlies gaat via het dak en precies daarom is een goed geïsoleerd dak essentieel. Ook grote ramen hebben voldoende isolerend glas nodig om de warmte binnen te houden en de kou buiten (of andersom in de zomer).

Tenslotte kies je bij een nieuwbouwwoning best voor goede vloerisolatie, goed geïsoleerde muren en een goede wandafwerking voor de best mogelijke isolatie. Bij verbouwingswerken zijn deze dingen niet altijd evident, omdat je dan al snel met een totaalrenovatie zit.

Ramen – zuidgericht

We hadden het hierboven al over ramen die goed isolerend glas nodig hebben, maar ook de positie van de ramen kan van invloed zijn op het energielevel van je woning. Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te (laten) zetten? Overweeg dan om grote ramen vooral aan de zuidkant van de woning te plaatsen indien mogelijk. Dat is immers de warmste kant en zo helpt de zon op een natuurlijke manier je huis te verwarmen. In de zomer zijn zonneschermen voor de ramen dan weer een handig hulpmiddel om de warmte buiten te houden.

Beperk je waterverbruik

Ecologisch (ver)bouwen betekent dat je op zoek gaat naar manieren om schaarse grondstoffen te besparen, ook van zodra je de woning intrekt. Waterverbruik is één van de dingen waar je best op let als je streeft naar een duurzame woning. Mits een aantal aanpassingen kan je zonder veel moeite heel wat water besparen. Zo kies je best voor een douche in de plaats van een bad als je voor één van de twee wilt gaan, liefst nog met een waterbesparende douchekop. Ook een dubbele spoelknop op het toilet kan je helpen om heel wat liters water te besparen. Een elektrische boiler kan aangestuurd worden op zonne-energie dus op die manier kan je waterverbruik nog een stapje duurzamer maken.

Tenslotte raden we aan om een regenwaterput met pomp te (laten) installeren. Je kan hier eventueel ook een filter op plaatsen. Regenwater is immers perfect te gebruiken om het toilet door de spoelen, planten water te geven of de auto te wassen.

Kwalitatieve materialen

Verbouwen of bouwen is niet goedkoop. Toch raden we aan om op de kwaliteit van gebruikte materialen niet te besparen. Bekijk kwalitatieve materialen als een investering in de toekomst.

Hout, bamboe en kurk zijn trouwens de meest ecologische bouwmaterialen die perfect geïntegreerd kunnen worden in je woning, bijvoorbeeld als vloer.

Er zijn tal van inspanningen die je kan doen wanneer je aan bouwen of verbouwen denkt om je bestaand huis of een nieuwe woning zo duurzaam mogelijk te maken. Door een betrouwbare partner in te schakelen voor het bouwen of verbouwen van je woning, ben je gegarandeerd in orde met alle wettelijke verplichtingen inzake energie en duurzaamheid. Benieuwd naar ons werk? Ontdek onze realisaties of contacteer ons voor vrijblijvende informatie rond jouw droomwoning!