Ben je van plan om in 2022 een woning te bouwen of te renoveren? Dan zijn er zoals elk jaar een aantal wijzigingen op het gebied van normen, premies & verplichtingen om rekening mee te houden. In dit blogartikel proberen we je een volledig overzicht te geven van deze veranderingen zodat je met een gerust aan je (ver)bouwavontuur kan beginnen.

Waarom bouwen of verbouwen?

Zowel bouwen als verbouwen biedt tal van voordelen voor het klimaat en voor jezelf. We zetten ze even op een rij:

  • Meer comfort: Een gerenoveerde woning isoleert en ventileert beter en geeft een hoger algemeen wooncomfort. Zo blijft je woning warmer in de winter, koeler in de zomer en heb je veel minder risico op problemen zoals vocht en trek.
  • Minder kosten: een goed geïsoleerde woning geeft niet enkel meer comfort, maar zorgt ook voor een pak minder kosten. Zo kan je met een goede isolatie en een zuinige verwarmingsinstallatie gemakkelijk meer dan 1000 euro per jaar besparen op je energiefactuur.
  • Beter voor het klimaat: Een gerenoveerde woning zal ook je CO2-uitstoot aanzienlijk verlagen. Met een goede isolatie moet je bv. al veel minder energie verbruiken. Als je ook nog kiest voor de groene energie van zonnepanelen, wordt je woning ook meer ecologisch.  
  • Je woning wordt meer waard: Een renovatie is altijd het geld en de moeite waard en zal de waarde van je woning doen stijgen. En met het renteloze renovatiekrediet en de EPC-labelpremie verdien je je investering ook sneller terug.

Veranderingen in premies voor bouwen

Verstrengde EPB-eisen

In het licht van de klimaatdoelstellingen van 2050 zullen de EPB-eisen opnieuw verstrengen voor bouwers en verbouwers. Deze EPB-eisen bepalen aan welke minimale energievoorschriften een woning moet voldoen. 

S-peil voor nieuwbouw verlaagt

Zij die van plan zijn om in 2022 een nieuwe woning te bouwen, dienen er rekening mee te houden dat het S-peil van de bouwschil nog maar S28 mag bedragen (dit in tegenstelling tot de S31 dat voordien gangbaar was). Voor nieuwbouwwoningen die een energie-efficiëntie halen tussen de S29 en S31 is het ook voldoende om het E-peil te verlagen naar E25 door een aantal energiezuinige maatregelen te treffen. Dit kunnen zaken zijn als dakisolatie en het plaatsen van zonnepanelen.

Nieuw E-peil voor ingrijpende renovaties

Ben je van plan om je woning aan een ingrijpende energetische renovatie (IER) te onderwerpen? Dan moet je woning voortaan minstens een E-peil van E60 bereiken. Dit in plaats van de E70 die voordien gangbaar was. Deze regel geldt voor bouwaanvragen vanaf 2022.

Veranderingen in premies voor verbouwen

Vereenvoudigde renovatiepremie

Wie aan het verbouwen is, kan in Vlaanderen rekenen op een groot aantal bonussen voor isolatie, nieuwe ramen, hernieuwbare energie en meer. Maar om dit systeem te vergemakkelijken en de administratieve lasten te beperken, wordt in de tweede helft van 2022 een vereenvoudigde premie ingevoerd, die de huidige renovatiepremie en energiepremie combineert en vervangt. De exacte inhoud, voorwaarden en ingangsdatum van deze premie zijn nog niet bekend.

Verbod op nieuwe stookolieketels

Sta je op het punt om je woning ingrijpend te renoveren en bent u op zoek naar een vervanger voor uw oude stookolieketel? Dan kun je hem niet meer zomaar vervangen door een nieuwe, ook al is er geen aardgas in je straat. Doe je geen grote reparaties maar vervang je alleen je stookolieketel, dan kan je wel nog steeds een nieuwe stookolieketel plaatsen, op voorwaarde dat er geen aardgas in je straat is.

Zonnepanelenpremie

Ook voor zonnepanelen kan je in 2022 nog steeds een premie aanvragen. Het oorspronkelijke idee was dat de bonus van 1.500 euro na 2021 stelselmatig zou afnemen, maar na het wegvallen van het systeem van de terugdraaiende teller en de vertraagde plaatsing van digitale elektriciteitsmeters door Fluvius, besliste de Vlaamse regering om ook in 2022 de volledige premie van 1.500 euro nog te behouden.

Daling premie thuisbatterij

Vanaf 2022 verlaagt de premie voor thuisbatterij-installaties. Voor alle aanvragen ingediend voor of op 31 december 2021 bedroeg de maximale premie 2.550 euro. Deze premie werd verlaagd naar een maximum van 1.725 euro. 

Je woning bouwen of verbouwen met R-NP Woningbouw

De renovatie of bouw van je woning is een goed voornemen waarmee wij je graag helpen. Dus wil jij graag je woning bouwen of verbouwen met de hulp van de Vlaamse steunmaatregelen én de hulp van een expert? Contacteer ons dan vrijblijvend om de mogelijkheden voor jouw project te bespreken!