Staan er bouwwerkzaamheden of renovatiewerken op jouw planning in 2024? Dan ben je ongetwijfeld volop bezig met de voorbereidingen. Voor je start moet je namelijk alles weten over de huidige bouwvoorschriften-en vereisten. Ontdek alles over bouwen en verbouwen in 2024 in dit blogartikel. 

Verbouwpremies worden verlengd in 2024

Goed nieuws voor wie verbouwingswerken of renovatiewerken op de planning heeft staan in 2024, want je kan de tijdelijk hogere ‘Mijn Verbouwpremie’ nog aanvragen tot eind 2024 (i.p.v. tot eind 2023). Zo kan je nog genieten van 35% premie op je eindfactuur in de middelste inkomenscategorie (i.p.v. 25%) en 50% premie op je eindfactuur in de laagste inkomenscategorie (i.p.v. 35%). 

Verlaagd btw-tarief van 6% bij sloop & heropbouw van een woning

Koop je of heb je al een woning die toe is aan een renovatie, dan kan je in sommige gevallen beroep doen op een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21%. Belangrijk is wel dat de woning ouder is dan 10 jaar en dat deze maatregel alleen geldt voor privéwoningen. Let op; de levering en plaatsing van materialen voor de renovatie moeten wel door dezelfde firma gebeuren én mogen enkel gefactureerd worden rechtstreeks aan de eindgebruiker. 

Premie zonnepanelen en zonneboiler stopt in 2024

Heb jij nog geen zonnepanelen? Helaas vervalt het verlaagde btw-tarief voor zonnepanelen en zonneboilers vanaf januari 2024. Tussen 1 april 2022 en 31 december 2023 gelde er een tijdelijke verlaging naar 6% btw voor de installatie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Vanaf 1 januari 2024 stijgt dit dus opnieuw naar 21%. 

Opgelet: Dit geldt enkel voor woningen jonger dan 10 jaar. Voor privé-woningen ouder dan 10 jaar bestond deze regeling omtrent het btw-tarief van 6% al en deze blijft ook behouden.

Voor warmtepompen kan je in 2024 nog wel genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%. Dit voordeeltarief blijft geldig voor onbepaalde duur, maar wel voor woningen die jonger zijn dan 10 jaar. 

EPB eisen bij nieuwbouwwoningen

Ben je van plan om de bouw van een nieuwbouwwoning te starten in 2024, dan dien je te voldoen aan heel wat EPB-eisen op vlak van energieprestatie en klimaatregeling in de woning. Dateert je vergunningsaanvraag voor de bouw van tussen 1 januari 2023 en 31 december 2024, dan moet je rekenen op onderstaande EPB eisen: 

  • Het minimumaandeel van hernieuwbare energie wordt 25 kWh/m².jaar. Bij energetische renovaties moet je minstens 20 kWh/m².jaar aan hernieuwbare energie voorzien. 
  • De eisen voor het S-peil in nieuwbouwwoningen is sinds 2022 S28. Het minimum E-peil werd strenger in 2023, er moet namelijk E20 behaald kunnen worden. 

Premie voor asbestverwijdering

Dat asbest zo snel mogelijk verwijderd moet worden uit oude woningen tijdens het renoveren, weet iedereen. Maar misschien weet je nog niet dat je hiervoor een premie kan aanvragen? Ga je aan de slag met asbestsanering, dan kan je best eens informeren naar de premies die hiervoor gelden. Zo is er een extra premie bij het verwijderen van dakbedekking en isolatie met asbest, kan je rekenen op een tegemoetkoming bij het renoveren van buitenmuren en van vloeren. 

Dit moet je weten:

  • De woning waarbij je asbest verwijdert moet minstens 15 jaar oud zijn.
  • Het minimale factuurbedrag voor asbestsanering bedraagt 1.000 euro.
  • De werken moet uitgevoerd worden door een vakspecialist.  

Aanvullende premie voor renovatie van appartementen

Voor eigenaar-bewoners van appartementen wordt het interessanter om met een aannemer in zee te gaan. Vanaf 1 februari 2024 kunnen zij een aanvullende premie aanvragen voor renovatiewerken aan de gemeenschappelijke delen van hun appartementsgebouw. Ook voor bepaalde collectieve installaties, zoals verwarming, kan men deze aanvullende premie aanvragen. De premies voor eengezinswoningen en appartementen worden zo meer en meer gelijk getrokken.

Komt jouw bouwproject dichterbij en ben je nog op zoek naar een aannemer voor de bouw van jouw woning of voor verbouwings-en renovatiewerken? Neem contact op!